مقاومت میکروبی، بزرگترین تهدید کننده سلامت جهانی

تجویز بالای آنتی‌بیوتیک در کشور به همراه مصرف نادرست و غیرمنطقی باعث افزایش مقاومت میکروبی شده است که به عنوان یکی از بزرگترین تهدیدهای سلامت جهانی معرفی شده است.

به گزارش رسانه خبری سلامت سپید پوش، مصرف آنتی بیوتیک در ایران ۱۶ برابر استاندارد جهانی است با توجه به اهمیت بالای موضوع مقاومت میکروبی و تاثیر مستقیم آن بر بهداشت عمومی، سازمان جهانی بهداشت (WHO)، سالانه هفته ای را به عنوان آگاهی در مورد آنتی بیوتیک در نظر گرفته است و مقاومت میکروبی را به عنوان بزرگترین تهدید سلامت جهانی و امنیت غذایی قرن ۲۱ معرفی کرده است. متاسفانه علی رغم زحمات سازمان های مربوطه، مصرف آنتی بیوتیک در کشور تقریبا برابر با کل مصرف اروپا میباشد. برخی پژوهشگران بر این باورند که گسترش مقاومت میکروبی به آنتی بیوتیک ها نه تنها از تجویز و استفاده غیرضروری این ترکیبات در انسان بلکه از مصرف گسترده داروهای ضدمیکروبی در دامپزشکی که موجب انتقال این گونه باکتری‌های بیماری‌زا از دام به عامل های بیماری زا انسانی بوده، حاصل می شود.

 

**مهم‌ترین تفاوت بین مقاومت میکروبی در انسان و دام 

مقاومت میکروبی در انسان، تنها یک فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد، در حالی که مقاومت میکروبی در دام به دلیل مصرف فرآورده های خام دامی توسط انسان، علاوه بر اینکه جمعیت کثیری را  در معرض باکتری‌های مقاوم قرار می‌دهد، به دلیل ترکیبات آنتی بیوتیکی که برای درمان بیماریهای عفونی برای دام تجویز می شوند، باعث انباشتگی دارو و باقی مانده های دارویی در فرآورده های خام دامی می شوند .

دفتر جهاد دانشگاهی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران با رویکرد افزایش میزان آگاهی عمومی نشستی را بعداز ظهر روز سه شنبه، تحت عنوان مقاومت میکروبی و بهداشت عمومی، برگزار کرد. در این نشست علاوه بر بررسی معضلات و مشکلات موجود به ارائه راه‌کارها و همچنین نقش سازمان های مرتبط با این موضوع مانند سازمان دامپزشکی و سازمان غذا داروی کشور پرداخته شد.

علی رسولی، استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران در این نشست با ارائه طرح های تحقیقاتی انجام شده در سالهای گذشته، یکی از مشکلات موجود در این حوزه را  داده‌های کم در این زمینه دانست و با توجه به این که در زمینه تحقیقات بر ضرورت انجام تحقیقات جدید تاکید کرد. وی با انتقاد از از فاصله بین سازمان‌ها و مراکز آموزشی، مهمترین عامل جلوگیری از این معضل را آموزش معرفی کرد.

 

** مقاومت ذاتی و اکتسابی باکتری‌ها به آنتی‌بیوتیک‌ها

در ادامه این نشست، جلیل مهرزاد استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، بحث مقاومت آنتی بیوتیکی را از جنبه ایمنی شناسی مورد بررسی قرار داده و با استناد به نتایج مقالات داخلی و خارجی، فاکتور های مختلف مدیریتی، محیطی و تغذیه ای بر میزان سطح ایمنی بدن حیوانات تاثیرگذار دانست و  فراهم کردن محیط مناسب و بدون استرس برای حیوانات را یکی از راه‌های مناسب برای کاهش مصرف آنتی بیوتیک و بدنبال آن مقاومت آنتی بیوتیکی دانست.

سید مصطفی عزیزیان، کارشناس سازمان دامپزشکی کشور،در بخش دیگری از این نشست با اشاره به  مقاومت باکتریهای موجود در غارهایی بکر با قدمت ۴ میلیون سال به ذاتی بودن مقاومت در برخی باکتری‌ها یک موضوع اثبات شده داشت ؛ وی یکی از پیامدهای مصرف آنتی بیوتیک را از بین بردن جمعیت باکتری حساس و باقی ماندن و پررنگ‌تر شدن حضور باکتری‌های مقاوم دانست.

وی در ادامه با اعلام اینکه ۵۰ درصد تولید کل آنتی بیوتیک جهان در دامپزشکی مصرف می شود،  مقاومت باکتری ها نسبت به آنتی بیوتیکها را به دو دسته ذاتی و اکتسابی تقسیم کرد و نقش انسان انسان بصورت مستقیم و غیر مستقیم در بروز مقاومت اکتسابی، تاثیرگذار توصیف کرد.

 

** راه‌کارهای موثر در جلوگیری از ایجاد مقاومت میکروبی

در پایان این نشست تخصصی راه‌کارهای پیشنهادی برای حل این مشکل توسط سخنرانان و میهمانان ارائه شد:

– ایجاد سیستم نوین پایش مقاومت‌های میکروبی به آنتی بیوتیک‌ها

– استفاده از ترکیبات بیولوژیک مانند پربیوتیک و پروبیوتیک به منظور کنترل جمعیت باکتریهای پاتوژن

– جایگزین کردن  واکسن ها به جای استفاده از آنتی بیوتیک برای درمان

– محدود کردن استفاده پیشگیرانه آنتی بیوتیک ها در جیره غذایی دامها

– عرضه آنتی بیوتیک های جدید و جایگزین آنتی بیوتیک های قدیمی.

– جلوگیری از عرضه بدون نسخه آنتی بیوتیک ها به دامداران و مرغداران

– آموزش دامداران در ارتباط با مخاطرات استفاده بی رویه از آنتی بیوتیک ها.

– بهره گیری از آزمونهای آزمایشگاهی جدید به منظور افزایش دقت در شناسایی مقاومت میکروبی.

– بهره گیری از تجربیات سازمان بهداشت جهانی در همکاری با سازمان های بین المللی مربوطه در خصوص ایجاد سامانه ای به منظور شناسایی و رده بندی داروهای ضدمیکربی توصیه شده و کاربردشان برای ایجاد داده های قابل مقایسه.

– تحقیقات پایه ای در خصوص توسعه آنتی بیوتیک ها، واکسن ها و ایجاد معیارهای جدید پیشگیرانه از بیماری.

– محدود کردن استفاده از آنتی بیوتیک هایی که به عنوان محرک رشد در دامپروری استفاده شده و در پزشکی این آنتی بیوتیک ها مورد مصرف قرار می گیرند، یا آنتی بیوتیک هایی که مقاومت متقاطع را ایجاد می کنند.

– هدایت تحقیقات به سوی ارتقاء دهنده های رشد غیرمیکروبی

انتهای متن/*

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code

طراحی سایت
طراحی سایتسئواجاره ویلا و فروش ویلا شمالسرویس و تعمیر کولر گازیاجاره ویلافروش ویلااجاره ویلافروش ویلاویلا شمالویلا زیباکنار